Wellustig word je van zo'n vijg. Die vrucht doet dat met je.
Tot voor kort zag je nog niet zo veel vijgenbomen in Nederland. Maar nu zie ik ze overal. Alsof ze me roepen. En ze gedijen aardig hoor, er komt ook fruit aan. Of de vruchten in Nederland rijp worden hangt van de zomer af – hoe meer zon, hoe groter de oogst. In jaren met veel zon is er genoeg voor de hele vriendenkring, na een verregende juli en augustus wordt hooguit een enkele rijp.
Ingrediënten en benodigdheden:
- Lage taartbakvorm
- 10 tot 15 kleine vijgen
- 3 eetlepels suiker
- 150 ml sinaasappelsap + paar eetlepels extra, liefst biologisch
- 1 vanillestokje
- Bladerdeeg (of bijvoorbeeld een kant en klaar rolletje Pâte brisée, heb ik altijd in de vriezer)
- Amandelschaafsel
- Boter, om mee in te vetten
- Griekse yoghurt, 150 ml
- Honing
Even een lage taartvorm invetten en dan kun je aan de slag. Voor je begint even de oven aanzetten op 180 graden. Als je net zo'n monster heteluchtoven hebt als ik, is 150 graden ook genoeg.
Zet het sinaasappelsap met de suiker in een klein pannetje op het vuur. Doe het vanille stokje erbij en breng voorzichtig aan de kook. Laat op een laag vuur 10 minuutjes intrekken. Dit wordt het siroopje voor op de bodem van de taart, die later weer toch de bovenkant blijkt te zijn. Even laten afkoelen en op de bodem in de taartvorm gieten.
Vijgen wassen (of ander 'gevonden' fruit mag ook, pruimen bijvoorbeeld) en doormidden snijden. Leg ze met de snijkant op de siroop.
Bladerdeeg over de vijgen leggen zodat er net een randje oversteekt over de bakvorm. Nu moet je ze instoppen, net alsof je een kind instopt. Het overstekende deel niet afsnijden. Nee hoor, lekker aan de rand een beetje naar binnen frommelen, zodat het een dik randje naar binnen wordt. Nu nog een paar gaatjes erin prikken, zodat straks in de oven de stoom door het deeg naar buiten kan, anders wordt het een ballon.
Taart in de oven en bakken tot de korst goudbruin is. Eigenlijk vrij simpel, je neus vertelt je wanneer je taart klaar is. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Uit de oven laten afkoelen tot lauw-warm.
En dan nu de truck. De taart is eigenlijk verkeerd om gebakken. Dat hoort zo bij de dames Tatin, dus geen zorgen. Leg een bord op je taartvorm, houdt de taartvorm én bord goed op elkaar geklemd vast en keer de hele boel in één keer om. Voila. Amandelschaafsel er op strooien en klaar.
Meng nu de yoghurt met de extra eetlepels sap en de honing op smaak af. Flinke dot naast zo'n punt en je hebt een Italiaans godendessert. Bon Appetito, ook in Nederland.
Nog een tip? Een moscato d'asti is er prima bij. Of beter nog, Pedro Ximenes sherry. Dat is niet Italiaans, maar wel lekker.
Nog een tip? Een moscato d'asti is er prima bij. Of beter nog, Pedro Ximenes sherry. Dat is niet Italiaans, maar wel lekker.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten